Haar(d)kleedje ??


Als je koeien van verschillende rassen met elkaar kruist krijg je soms de mooie, grappige en/of leuke combinaties van blauwgrijs tot lapjes-koe. Wij hebben nu een tiental koeien geinsemineerd met een roodbonte stier, maar daar zijn, tot nu toe, nog geen ‘vreemde’ kalveren uit geboren. De enigste met een vreemde kleur is een beetje bruin-grijs, maar zo bont als onderstaande koe is het bij ons nog niet.

"Zo’n driekleur tussen de rest van de koeien staat bijzonder en afvoer is nog lang niet aan de orde, maar we hebben weleens gezegd dat het een mooi kleed voor bij de haard zou zijn." Erg eerbiedig klinkt deze opmerking niet, maar Oebele Hoekstra uit Oudkerk blijkt wel degelijk trots op de driekleurige Geertje 170. De achtjarige Labelledochter van slechts 1.36 (normaal 1.45), is gesierd met een aftekening van rode en zwarte vlekken op haar witte vel. "Voor de Labelle zat een Otwello en daar komt de rode kleur vandaan", vertelt Hoekstra, terwijl hij de met 83 exterieur-punten ingeschreven Geertje over de voergang leidt. "Ze heeft zes keer vaarskalveren gegeven. Na twee rode en twee zwarte kalveren ben ik haar met Belgische-witblauwsperma(dubbele woordwaarde?) gaan insemineren. Haar achtduizend liter is niet hoog genoeg om meer dochters van haar te willen hebben. En voor rode nakomelingen hoef ik niet meer met haar te fokken, die kleur zit nu al ‘in’ de veestapel. Aldus Hoekstra.

 bron: veeteelt

pc gr. Koeienboer Jannes 
melkveebedrijf Stelling
 

Advertenties

Over Koeienboer Jannes

Jannes Stelling  @koeienboerjames Haule (Frl.), the Netherlands Als je goed bent voor de koe, is de koe goed voor you!!! agri koe melk kaas fryslan melkvee boer dairy farmer  www.koeienboer.tk Melkveebedrijf Stelling
Dit bericht werd geplaatst in Koeien. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s