Kaas maken – Van 5200 liter melk tot 520 kazen!


Kaas op je brood. Heel gewoon. Maar daar gaat wel een aantal activiteiten aan vooraf. Waar worden bij voorbeeld zuursel en stremsel voor gebruikt? Kijk maar!
 
‘In Nederland zijn veel koeien. Heel veel koeien. Die hebben we nodig voor de melk, de boter en de kaas. In een stal worden de koeien met een melkmachine gemolken. De melk van de koeien gaat op deze boerderij door naar een kaasmakerij. Er is 10 liter melk nodig om één kaas te maken. Het maken van kaas is een nauwkeurig werk. Er moet zuursel en stremsel aan de melk worden toegevoegd om te zorgen dat de kaas op smaak komt en dikker wordt. Dan moet de melk precies lang genoeg geroerd worden op de juiste temperatuur. Hier zie je dat de melk al op kaas gaat lijken. De blokken worden in bakken gedaan en dan onder een pers gezet. Het persen duurt ongeveer vier uur. Tussendoor worden de kazen enkele keren gekeerd. Nadat er lang genoeg is geperst, gaan de kazen om de juiste smaak te krijgen, in een zoutbad. Daarna is het kaas maken bijna klaar. Er moet alleen nog een plastic beschermlaag op worden gesmeerd. En dan kan de kaas rijpen en naar de winkel."
  
     

 pc gr. Koeienboer Jannes 

 

 bron nieuwsuitdenatuur

 filmpje

 

UPDATE  Hierbij nog een filmpje over kaas  klik hier

Advertenties

Over Koeienboer Jannes

Jannes Stelling  @koeienboerjames Haule (Frl.), the Netherlands Als je goed bent voor de koe, is de koe goed voor you!!! agri koe melk kaas fryslan melkvee boer dairy farmer  www.koeienboer.tk Melkveebedrijf Stelling
Dit bericht werd geplaatst in Eten en drinken. Bookmark de permalink .

3 reacties op Kaas maken – Van 5200 liter melk tot 520 kazen!

 1. Unknown zegt:

  Kaas op brood,kaas door de maccaroni,kaas door de stamppot boerenkool,kaas om te bakken,kaas uit het vuistje…mmmmmmmmmmmm!(by the way,leuke site zeg!Ga zo dóór!).

 2. Unknown zegt:

  Overal thuis,maat thuis is de beste plek!

 3. janvdijk9464 zegt:

  Dit is op Sitetitel herblogden reageerde:
  boerenkaas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s