Woody in de kreukels.


 
Verslag van Wendy en Jannes:
 
Gisteravond rond 19.15u schoven wij aan onze warme maaltijd. De veekoopman kwam aanracen omdat hij wilde weten of er nog wat te kopen viel. Maar dat was niet het geval. Hij springt weer in zijn auto en jaagt als een bezetene onze oprit af. Halverwege hoorden wij ineens piepende banden, en zagen de auto van de achterkant weer neerveren. Fedde rende heel hard weg en onze eerste schrikreactie was dat hij geraakt was.

De veekoopman kwam terug gereden in zijn achteruit, stamelde dat hij een hond had aangereden en of het die bonte was. Wij kijken want we zagen Woody nergens. Die bleek voorop aangereden te zijn, over het asfalt de sloot in geschoven te zijn. Jannes hielp hem aan de kant en hij rende er als een speer vandoor.

Ik was natuurlijk ontzettend boos, zei de veekoopman recht in zijn gezicht dat ie nu eindelijk eens zijn zin had met zijn idiote rijgedrag en dat ik niet kan begrijpen dat hij na tientalle verzoeken tot rustig rijgedrag op ons erf, zich niet laat overhalen en gewoon keer op keer als een bezetene aan komt vliegen.

Woody had flinke schaafwonden, zijn beide pootjes achter, zijn liezen en buik waren bedekt met schaafwonden en ook voor bij zijn ellebogen. We hebben de wonden schoongemaakt en ontsmet.

Later op de avond voelde hij koud aan. Zijn neus was koud, zo ook zijn oren en pootjes. Uit bezorgdheid contact opgenomen met de dierenarts, die kon nu vanwege de shock nog weinig doen. Het zou "wel meevallen" werd gezegd.

De hele nacht hebben we bij hem lopen waken tot vanmorgen zijn toestand verslechterde. Vanwege bedrijfsbezoek moest onze andere da hier toch zijn en zij constateerde vermoedelijk wel inwendige bloedingen. Hij leek niks gebroken te hebben en ik moest met de nodige spoed naar het dierenarts centrum. Zodat ze daar een echo konden maken en foto`s. Eenmaal aangekomen hebben ze gelijk bloed geprikt, infuus aangelegt en pijnstillers gegeven. Op de rontgenfoto`s was geen schade te zien. Ze zouden hem ter observatie houden en nog een echo maken.

Om half 4 telefoon, of ik direct wilde komen want hij ging hard achteruit en ze hadden geen mankrachten genoeg om hem direct te opereren. Ze hadden het dierenartscentrum in roden al gebeld of hij daar terecht kon. Als ik hem kwam halen kon ik direct door rijden zodat hij daar onder het mes kon.

Gelukkig was Joke vanuit het werk vanmorgen al gelijk gekomen. We hebben woody samen weer opgehaalt en hij leek ons juist attenter. We hebben hem ingeladen met infuus en al, foto`s mee en een routebeschrijving.

Daar aangekomen hebben ze hem opnieuw onderzocht. In oosterwolde dacht men nl dat zijn blaas gescheurd was. Maar achteraf blijken ze dus de echo helemaal niet gemaakt te hebben. In roden werd er alsnog een echo gemaakt. Daarop bleek de blaas gelukkig goed te zijn. Op het eerste gezicht dacht men aan inwendige kneuzingen en een paar kleine bloedinkjes die nu nog geen kwaad konden. Zolang hij in shock is wilden ze hem ook nog niet direct open leggen.

We werden na een knuffel en een kus naar huis gestuurd, met het bericht dat ze hem ter observatie houden. Tussen 20 en 21u zouden ze bellen en eventueel voor die tijd een nieuwe echo maken.

Zojuist werden we gebeld…

Hij is stabiel, maar op de nieuwe echo zijn duidelijke kneuzingen en bloedingen te zien bij de milt en lever. Ze gaan hem om 20 u opereren en aan de hand daarvan worden we opnieuw gebeld. Zonder milt kan hij wel leven, dan halen ze die eruit mocht het nodig zijn. Als de lever teveel beschadigt is, is het waarschijnlijk niet mogelijk hem verder nog te helpen :'-(

Dus Jannes, Joke en ik wachten nu vol spanning af tot ze ons opnieuw bellen.

Duimen dat hij het gaat halen….

 
Woody aan infuus in berlingo op weg naar kliniek te Roden
Woody aan ‘t infuus in berlingo op weg naar kliniek te Roden
 
 
 
Ruim een uur in spanning gezeten op een telefoontje van de dierenarts.

Tig keer getest of de telefoon nog wel kiestoon had want stel je voor :sos: ze kunnen je niet bereiken…

Uiteindelijk worden we gebeld. De dierenarts die hem opereert belde zelf maar even. Ze waren er gelukkig "optijd" bij met de operatie. Hij was nl al aan het leegbloeden :'-( Ze hebben ruim 1 1/2 liter bloed uit zijn buikwand gezogen. Zijn lever en milt zijn gelukkig, op zware kneuzingen na dan, in orde :clap: Echter zit er bij een van zijn nieren wel een bloedcapsule. Daar durfden ze niet aan te komen omdat ze niet weten of dat verdere schade aan kan richten of niet.

Ze naaien hem nu weer dicht, hij blijft stabiel dus dat is een goed teken. Over een kleine 2 weken kunnen ze pas met zekerheid zeggen of de nier zijn functie hervat heeft of niet. Zo niet, moet hij opnieuw geopereerd worden en halen ze zijn nier eruit.

Duimen op een goede afloop. We krijgen vanavond nog telefoon hoe het met hem gaat en we hopen morgen even bij hem langs te kunnen gaan.

Bedankt alvast voor al jullie lieve reacties :grouphug: Ik ben nog heel boos over het feit dat dit heeft kunnen gebeuren.

 

Bezoek aan Woody 21/05
Vanmorgen telefoon, Woody is de nacht (gelukkig) goed doorgekomen. Men twijfelt vanwege zijn ontzettend zieke houding (lusteloos, geen reactie, liggen en kreunen) aan zijn gestel. Bij het voorzetten van eten komt er echter leven in en eet hij al half kwispelend zijn bordje schoon leeg.
woody fotos 21 mei
Over de operatie is men tevreden, echter blijkt links van zijn hoofd een grote vochtophoping te zitten en dat drukt zijn linker oog deels uit de oogkas. Dit valt nu pas op, voor de zekerheid gaan ze hier later vandaag een scan van maken.

Half 5 weer telefoon, achter zijn oog en achter die bobbel blijken nu allemaal vochtophopingen plaats te vinden die geen kwaad kunnen. Ze maken zich meer zorgen om het feit dat hij niet goed reageerd op de correctie reflexten. Als ze hem tussen zijn tenen een relfex willen geven gaat dat goed. Dat betekend dat hij niet verlamd is. Maar wanneer ze hem in de benen willen zetten, blijfven zijn achterpootjes slap naar beneden hangen en gaat hij er niet op staan. Dit kan vermoedelijk komen door vochtophopingen rond de zenuwen. Het heeft minimaal 72 uur tijd nodig dat het beter wordt. Wordt dit niet beter, kunnen ze hem daar niet aan opereren en is die schade blijvend.

Het goede nieuws is, hij is per half 5 officieel buiten levensgevaar…maar hij heeft nog een hele, hele, hele lange weg te gaan.

De dierenarts die hem behandelt hoopt op een alerte reactie wanneer wij hem komen opzoeken. Helaas was Jannes verhindert omdat hij de DA verwachte om Oki te scannen. Dus ben ik vanuit mijn werk alleen heen gegaan.

Na het melden mocht ik met de assistente mee lopen. Die zei heel blij tegen Woody : kijk toch eens wie er is! En vervolgens zet ze een stellage van infuus en apparatuur aan de kant en ineens springt er een zwarte labrador met wit befje vrolijk op. Ik sta schuin achter haar en maak een grapje dat ik zeker genezende werking ofzo heb, omdat hij ineens kan opspringen en kwispelen. Kijk nog eens goed en stel gelijk de vraag er achteraan of mijn man toevallig toch langs geweest is omdat hij zijn rode halsband met boerenzakdoek om heeft.

De assistente kijkt mij aan, ik kijk nog eens goed en we schieten alletwee in een deuk :lol: Bleek het dus een hele andere labrador te zijn die zijn knie gebroken had bij het spelen. Ik dacht al, wat istie toch slank in die 2 dagen vol pijn en zo alert.

Maar in 1 bench ernaast lag een heel dik klein zielig hoopje hond. Met een grote kap op zijn hoofd. Hij vond zichzelf wel zielig. Bij het horen van mijn stem kwispelde woody er lustig op los maar hij liet wel duidelijk zuchtend merken dat hij die kap maar niks vond. De assistent legde keurig nog eens alles uit en zei dat ze zich wel wat zorgen maakten omdat hij niet at. Ik vroeg haar of die kap af mocht en keurig at hij direct zijn voerbak leeg. Die werd van binnen en van buiten uitgeslikt. En daarna natuurlijk het baasje, mag normaal wel niet, maar hij is nu wel extra zielig dus hand over het hart ;-)

Het deed me veel verdriet hem zo te zien, ook al ziet hij er levendiger uit dan de dag ervoor. Door zijn hoofd en oog maakt hij zeker nog een hele zere indruk en de ritssluiting op zijn buik liegt er niet om. De assistente was aanwezig geweest bij de operatie, ze hebben elk orgaan uit zijn lijf gehaalt en helemaal nagekeken. Ze hebben nog nooit zoiets ernstigs gezien.

Voor ik op mijn werk vertrok naar Woody, kwam Audrey bij me met 2 prachtige tekeningen van haar 2 jongens (Matthew van 5 en Nathan van 3) voor Woody. Die wil ik jullie natuurlijk niet onthouden!

Matthew tekende woody voor de aanrijding
tekening woody voor aanrijding 

En Nathan tekende woody. van na de aanrijding :xd: 

tekening woody na aanrijding

De tekeningen mochten natuurlijk niet in zijn bench blijven hangen. Dus heb ik ze mee naar huis genomen en daar staan ze nu te pronk!

En ook namens woody heel erg bedankt!

 
Dierenarts kon door drukte pas net bellen, om verslag uit te brengen over Woody. Hij knapt langzaam op en begint zelfs wat te praatjes te krijgen als ze hem de kap om doen. Die moet nog even omblijven omdat hij anders zijn wonden weer open likt. Hij plast eindelijk zelf na 3 dagen alleen gaat hij nog niet staan bij het plassen maar blijft liggen. Ze hebben een speciale draagzak waarbij ze zijn achterhand opliften en de reflexen van lopen zijn zeer minimaal. Hij boekt wel vooruitgang, maar echt beetje bij beetje. Ze zag dat het bezoek gisteren hem goed deed, hij is alerter en heeft dan wat minder zelfmedelijden ;-) Leer ons woody kennen!

Eigenlijk wilden ze hem houden tot hij weer kan staan/lopen maar ze denken dat het verblijf daar voor zijn zelfmedelijden ook niet gunstig is. Ze hopen op een wat voorspoediger herstel als hij wellicht een paar dagen naar huis kan. Ze kijken vandaag en morgen nog even aan en zullen ons morgen op de hoogte stellen of we hem kunnen halen. Want we krijgen dan wel tekst en uitleg hoe we hem moeten verzorgen want dit zal 24 uur per dag heel intensief zijn.

Persoonlijk zouden we het fijn vinden als hij naar huis toe komt. Die zorg nemen we graag op ons mits hij daar beter op zijn plaats is qua medische zorg. Het gaat er met name om dat hij flink gestimuleerd moet worden op het revalideren van staan en lopen.

Ik was heel opgelucht dit te horen, ze koesteren daar goede hoop. Vanavond gaan we weer heen op bezoekuur. Kunnen we gelijk informeren wat de kosten tot dusver zijn.

Want die kosten reizen inmiddels de pan uit. Voor je dier heb je dat over, maar het zat mij niet lekker dat diegene die hem dit aangedaan heeft niet even de moeite heeft genomen om te bellen en te vragen hoe het met de hond gaat.

Nadat de verzekering ons gebeld had hoe we dit verder kunnen afhandelen met de tegenpartij (wij staan nl in ons recht omdat het op eigen erf gebeurd is) heb ik alle moed verzameld en de persoon in kwestie opgebeld.

Rustig heb ik uitgelegd wat er met Woody precies aan de hand is en de reden dat ik bel. Hij bood zijn excusses aan dat hij nog geen contact had opgenomen wegens familie omstandigheden. Begrijpelijk. Maar hij zei ook gelijk dat hij zijn vrouw zal vragen de verzekeringmaatschappij te bellen om dit verder af te handelen. Jammerlijk probeerde hij wel lichtelijk van het verhaal te gaan afwijken maar ik was goed voorbereid door de verzekeringsmaatschappij waar wij bij zitten dus meneer kan er geen poot tussen krijgen. Belangrijkste voor ons is dat Woody weer heelhuids thuis komt en de oude kan worden.

Hopelijk weten we morgen meer!

Vanavond zijn Wendy en ik op ziekenbezoek bij Woody geweest. Bij het weerzien krabbelde hij van voren overeind, kwispelde erg met zijn staart en hij leek alweer een stuk fitter dan gisteren. Zijn oog is nagenoegen mooi weg getrokken, alleen zijn koppie is aan 1 zijde nog dik. Morgen krijgen we te horen of hij mee naar huis mag. De assistente zei dat hij vanmiddag uit eigen krachten al is gaan staan, dus dat is positief!

P220508_17.05P220508_17.05[01]

Over Koeienboer Jannes

Jannes Stelling  @koeienboerjames Haule (Frl.), the Netherlands Als je goed bent voor de koe, is de koe goed voor you!!! agri koe melk kaas fryslan melkvee boer dairy farmer  www.koeienboer.tk Melkveebedrijf Stelling
Dit bericht werd geplaatst in op de Boerderij. Bookmark de permalink .

Een reactie op Woody in de kreukels.

  1. Alex zegt:

    mijn hond is aangereden en heeft net een zware operatie achter de rug aan zijn bekken/heupen.nu komen we er achter dat er iets lekt en dat zij nieren weigeren.(nierfalen)wat kan er allemaal aa gedaa worden.hij ligt nu aan een infuus,maar het doet pijn begrijp je.hijis te jong om heen te gaanmvg alex.mijn mail adres gafajo24@hotmail.com kan u mij raad geven.tof dat het met uw hond beter is gegaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s