Hulp bij fatale verlokking voor kerkuilen in de berm | Vogelbescherming


Een soepel draaiende rol op de hectometerpaaltjes langs de weg blijkt levens te kunnen redden van kerkuilen. Na een succesvolle proef in Friesland krijgt dit initiatief navolging elders in het land.
“Het probleem is eigenlijk heel eenvoudig te begrijpen”, stelt Johan de Jong, de nestor van de kerkuilenbescherming in Nederland. “Onze wegbermen zijn gewoon té aantrekkelijk voor jagende kerkuilen en andere muizeneters. Zeker in jaren dat er weinig muizen zijn in de rest van het boerenland, zijn de wegbermen een soort reservaten voor muizen. Ga maar na, er staan allerlei wilde planten, er wordt hooguit twee keer gemaaid, en vaak is er ook nog water in de buurt, in de sloten die veel provinciale wegen en snelwegen afschermen. Dan is het logisch dat onder andere de kerkuilen hun toevlucht zoeken tot de hectometerpaaltjes, vlak langs de weg, om vanaf te jagen of om hun prooi op te eten.”
Maar die ‘liefde voor de hectometerpaaltjes’ is wel een fatale verlokking, zo blijkt uit de cijfers. De Jong: “In sommige jaren sterft meer dan de helft van de geringde jonge kerkuilen in een bepaald gebied in het verkeer. Als de vogels opvliegen vanaf de hectometerpaaltjes lopen ze een grote kans om geschept te worden door een auto.”

— Lees op www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/hulp-bij-fatale-verlokking-voor-kerkuilen-in-de-berm

Over Koeienboer Jannes

Jannes Stelling  @koeienboerjames Haule (Frl.), the Netherlands Als je goed bent voor de koe, is de koe goed voor you!!! agri koe melk kaas fryslan melkvee boer dairy farmer  www.koeienboer.tk Melkveebedrijf Stelling
Dit bericht werd geplaatst in Herblogd, Nieuws uit de natuur, op de Boerderij, Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s